Разваляне на споразумение за развод по взаимно съгласие

Разваляне на споразумение за развод по взаимно съгласие

Започваме днешната статия с уточнението, че за "разваляне на споразумение за развод по взаимно съгласие", ще говорим, само ако в споразумението съпрузите уреждат имуществени отношения, по които поемат и задължения.

Частта от споразумението, в която съпрузите уреждат лични отношения- родителски права, издръжка, лични контакти, не подлежи на "разваляне", а само на изменение при настъпили нови обстоятелства.

Терминът разваляне се използва при договорите и при неизпълнението му от една от страните. Само когато имаме неизпълнение на договор, има и разваляне на договор.

Да се върнем към основната тема на статията като дадем пример от практиката:

Съдът е одобрил споразумение за развод по взаимно съгласие, в което съпрузите са уредили личните и имуществените си отношения.

В частта за общо придобит от двамата апартамент съпрузите уговорили, че апартаментът ще остане в дял на съпруга и вместо той да уравни с пари дела на съпругата, ще прехвърли на пълнолетното дете от брака друго жилище.

Така постигнатите договорки между съпрузите за уреждане на имуществените въпроси са утвърдени с решение на съда по брачното дело.

Във връзка с днешната тема въпросът е: може ли да се развали споразумението за развод по взаимно съгласие, ако съпругът не изпълни поетото задължение в него да прехвърли апартамент на пълнолетното дете на станите?

Отговорът е положителен при следните съображения:

В частта относно имуществените отношения между съпрузите споразумението за развод по взаимно съгласие е насочено към доброволно уреждане на имуществените последици от развода с цел да бъдат избегнати бъдещи имотни спорове за придобитото по време на брака имущество.

С оглед свободата на договаряне, съпрузите могат да договорят най- различни начини за уреждане на имуществените си отношения, да правят отстъпки и пр. За тези случаи споразумението за развод по взаимно съгласие има характер на договор за спогодба, съответно подчинява си и на режима на договорите. Този режим предвижда, че договорът се разваля при неизпълниние на страна да изпълни поето от нея задължение.

Или, в дадения от нас пример, в който в утвърдено от съда споразумение за развод по взаимно съгласие, съпрузите са уговорили, че след развода само единият от тях ще се счита за собственик на имот, придобит по време на брака, срещу което ще прехвърли на пълнолетното дете, росено от брака, друг имот и това задължение не се изпълни, утвърденото от съда споразумение подлежи на разваляне.