"Фиктивна продажба" на недвижим имот

Да изясним най- напред как разбират гражданите израза "фиктивна продажба на имот"? Говарим за израз, защото в закона няма такъв правен термин. Терминът, с който борави законът, когато гражданинът твърди, че е сключил "фиктивна продажба", е абсолютна симулация. Да се върнем на темата: договор за покупко- продажба на недвижим имот е сключен при условията на абсолютна симулация (фиктивта продажба), когато продавачът на имота и неговият купувач се уговарят продажната цена на имота да се определи "само фиктивно", т.е. такава да не се плаща.

Едновременно с това, продавачът и купувачът се уговарят, че в своите отношения ще считат, че продавачът ще си остане собственик на имота, т.е. нотариалният акт само "фиктивно" сочи, че купувачът е станал собственик на имота.

Какво става в правния мир след сключване на "фиктивтата продажба" във формата на нотариален акт и вписването му в имотния регистър:

Нотариалният акт е официален документ, който отразява сключения договор за покупко- продажба при цена, определена по съгласие между купувач и продавач.

Със сключване на договора под форма на нотариален акт за собственик на имота ще се счита купувачът, който вече може свободно в качеството си на нов собственик да го продава, заменя, дарява, ипотекира.

Вписването на нотариалния акт за покупко- продажба в имотния регистър има оповестително дейстние, т.е. дава гласност, че собственик на имота е неговият купувач и "фиктивният продавач" вече няма никакви права върху него.

Обобщаващо: "фиктивната продажба" или договор, сключен при абсолютна симулация, не е забранен от закона, но не е желателен с оглед интереса на продавача, който ще разчита единствено на "дадената дума" на купувача, че ще си остане собственик на имота.

Когато консултирам моите клиенти по въпроси при прехвърляне на право на собственост, съветвам да обмислят добре какви последици имат т.нар. " фиктивни продажби", защото при тях е трудно, а понякога и невъзможно да се защити интереса на "фиктивния продавач" в случай, че се наложи разкриване на така наречената абсолютна симулация.