Бракоразводен процес- значение на термините "дълбоко" и "непоправимо" разстройство на брака?

Бракоразводен процес- значение на термините

Като адвокат, чиято специализация по семейно право включва и представителство пред съд по бракоразводни дела, имам правило първото, което да се изясни по време на консултация с клиентите си, кои са предпоставките за прекратяване на гражданския брак.

Според Семейния кодекс развод се допуска само при дълбоко и непоправимо разстройство в брака. Абсолютните бракоразводни основания кодексът не предвижда. Или с други думи всеки отделен случай има своите конкретни причини, при които бракът се прекратява с развод. Съдът ще прекрати брака само когато констатира, че разстройството в него е дълбоко и непоправимо и че запазването му не създава нормални условия на живот на съпрузите и за отглеждане на децата им, ако има разбира се малолетни или непълнолетни деца.

Дълбоко е това разстройство на брака, при което между съпрузите липсва взаимност, уважение, доверие и другарски отношения. В тези случаи брачната връзка съществува само формално и в нея няма такова съдържание, каквото изискват законът и моралът. Да дадем пример, за да опростим правните термини: единият съпруг има хазартна зависимост, което не признава, пилее паричните средства на семейството по казина, като отрича това, става груб към другия съпруг, когато губи пари,крие се и не признава за посещения на казино.

Непоправимо е разстройството на брака, което не може да се преодолее и да се възстановят нормални отношения между съпрузите. То ще бъде налице, когато отношенията между съпрузите са достигнали такова лошо състояние, което изключва възможността да се преодолее като пример за това е дългата фактическа раздяла между съпрузите, при която единият съпруг живее с друг партньор, а другият съпруг не може да прости този факт.

Макар причините, които водят до дълбоко и непоправимо разстройство на брака, да са конкретни за всеки отделен случай, общото за всички бракоразводни дела е, че причините, които се сочат от съпрузите трябва да са сериозни. Пример: едно голословно твърдение, че нямате чувства към другия съпруг не е сериозна причина за прекратяване на брак! И това е така, тъй като всяко бракоразводно дело засяга значителен обем от права и задължения не само на съпрузите, а и на родените от брака деца, най- важните които според мен са правата на децата да живеят и с двамата си родители и задължението на родителите да издържат своите деца до навършване на пълнолетие.

Ето защо, всякога решението Ви за прекратяване на брака с развод, трябва да е добре обмислено и взето информирано по всички последици, които настъпват след прекратяването на брака.