Изслушване на дете в спора за родителски права не е задължително

Изслушване на дете в спора за родителски права не е задължително

Като адвокат по семейно право забелязвам тревога у родителите, на които предстои да поискат от съда упражняване на родителски права по отношение на родените от брак или съвместно съжителство деца. Тревогата идва от разпространеното вероятно в интернет виждане за задължително изслушване на децата от съда след навършване на определена възраст.

За спокойствие на всички родители, изпаднали в тази ситуация днес накратко ще отговорим на въпроса: дали изслушването на децата в спор за родителски права е задължително:

Според закона, чл. 15 Закона за закрила на детето: Във всяко административно или съдебно производство, по което се засягат права или интереси на дете, то задължително се изслушва, ако е навършило 10-годишна възраст, освен ако това би навредило на неговите интереси. Когато детето не е навършило тази възраст, то може да бъде изслушвано в зависимост от степента на своето развитие.

Съдебно производство, по което се засягат права или интереси на децата е именно производството, в което родителите спорят кой от тях да упражнява родителските права спрямо детето/децата. Сред като вземе становището на страните и прецени изтъкнатите от тях обстоятелства, съдът може да приеме, че изслушването на детето би навредило на неговите интереси и такова изслушване пред съда да не бъде допуснато.

Пример от практиката ми на адвокат по семейно право: установява се в производството от разпитани свидетели, от изслушването на родителите, както и от приетия социален доклад, че децата са привързани и към двамата родители, обичта им към тях е съхранена, отношението и към майката, и към бащата не е променено нито преди започване на съдебното производство, нито по време на съдебния спор за родителски права, отглеждат се от единия родител и с радост посещават другия през уикенд. В конкретния случай няма никаква основателна причина дете, дори навършило 10 години, да бъде изслушвано от съда. При такова развитие на съдебното производство, съдът ще направи извод, че изслушването на детето, само ще навреди на неговите интереси.

Дори и като родител да сте в съдебна процедура при спор за родителски права, с уговорката, че като адвокат по семейно право съм напълно наясно колко емоционално наситена е процедурата за Вас, важно е да съхраните децата далеч от съдебните битки.

Тяхното място е на детската площадка или в класната стая, не и в съдебната зала.