В кой случай делото за прекратяване на брака чрез развод може да продължи след като съпругът ищец е починал?

В кой случай делото за прекратяване на брака чрез развод може да продължи след като съпругът ищец е починал?

Ако преди смъртта на един от съпрузите, е бил предявен иск за развод, той става недопустим, тъй като прекратеният поради смъртта на един от съпрузите брак не може да бъде прекратен втори път със съдебно решение.

Според чл. 52 СК правото на развод не преминава върху наследниците, като нормата е императивна. Предвидено е едно единствено изключение от това правило: призованите към наследяване низходящи или родители могат да продължат бракоразводния процес, ако ищецът е поискал произнасяне по вината за прекратяване на брака на преживелия съпруг.

Целта е да се предостави възможност на низходящите или родителите да установят основателността на предявения иск въз основа на посоченото от ищеца виновно поведение на преживелия съпруг.

Когато съпругът ищец умре и искът за развод се основава на вината на преживелия го съпруг, съдът дава двуседмичен срок на призованите към наследяване низходящи или родители да заявят дали желаят да продължат делото.

Изключението, в тази хипотеза, че бракоразводният процес може да продължи има морален характер: не може да се допусне съпруг, който има вина за прекратяване на брака, да придобие качеството на законен наследник на починалия съпруг.